IELTS Nedir?

IELTS Nedir?

Bu yazımızda IELTS nedir, IELTS sınavı nerelerde geçerlidir, sınava girmek için gereken ön koşullar nelerdir, IELTS puan sistemi nasıldır? Soruları başta olmak üzere IELTS ile ilgili detaylı bilgiler vereceğiz.

Orijinal adıyla International English Language Testing System olan IELTS, İngilizcenin ana dil olarak konuşulduğu ya da ikinci dil olarak kullanıldığı ülkelerde okumak, çalışmak ve yaşamak isteyen kişilerin İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için tüm dünyada uygulanan ve en çok tercih edilen İngilizce sınavıdır.

IELTS SINAVLARI NELERDİR?

IELTS sınavı akademik ve genel eğitim olmak üzere iki farklı türden meydana gelir. Akademik sınav, İngilizce konuşulan ülkelerde eğitim almak isteyen kişilerin girdiği sınavdır. Genel sınav, İngilizce konuşulan bir ülkede iş deneyimi yaşamak isteyen veya göçmenlik amaçlayan adaylar içindir. IELTS, Dünya çapında 10.000’den fazla kurum ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Paper-based adlı klasik sınava ek olarak, computer-based adlı bilgisayar üzerinden de sınav olmak mümkündür. Klasik sınav on günde bir yapılırken, bilgisayar tabanlı sınav neredeyse gün aşırı yapılmaktadır.

IELTS SINAVI PUANLAMASI NASILDIR?

Sınav 9 puan sistemi üzerinden hesaplanır. Sınav bölümleri ayrı ayrı 1-9 arasında puanlanıp ortalama tam puan belirlenir. Alınan puan iki yıl boyunca geçerlilik gösterir. Yıl boyunca girilebilecek sınav sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Akademik ve genel sınav ücreti arasında fark yoktur. 

IELTS SINAVINA NASIL HAZIRLANILIR?

IELTS sınav hazırlık programı için öğrenim görmek isteyen adaylara, önce genel İngilizce sınavı yapılarak adayın var olan dil yeterlilik seviyesi görülmelidir. Aynı zamanda adayın hedeflediği puan da öğrenilmeli, hedefleri iyi analiz edilmelidir. Bu sayede ihtiyacı olan ders saati ve zaman aralığı tespit edilebilir. Aşağıda IELTS puan tablosu ve buna bağlı olarak eşdeğerliliği olan CEFR seviyeleri görülmektedir. Buradan hareketle adayın eğitim öncesi muhtemel IELTS puanını tespit etmek mümkündür. 

Avrupa Ortak Dil Çerçevesi SeviyeleriIELTS PUANI
A11-2
A23-3.5
B14-4.5
B25-6.5
C17-7.5
C28-9

Sınava girmek isteyen adaylar genelde, istisnai durumlar hariç, 6.5-7 puan aralığı hedeflemektedir. Gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında bu puan aralığı pek çok üniversitede lisans, yüksek lisans ya da uluslararası firmalarda iş olanağı sağlamaktadır. Tablodan da anlaşılabileceği üzere, aday A-2 ya da B-1 seviyesinde ise 2-3 ay gibi kısa bir sürede bu hedefe ulaşması neredeyse imkansızdır.

English Box’da IELTS eğitimi alarak aynı zamanda IDP IELTS sınavlarına da girebilirsiniz.

Bu seviyede bir aday, öncelikle genel İngilizce eğitimine yönlendirilmelidir. Adayın zamanı yoksa IELTS hedef puanıyla doğru orantılı olarak sınav hazırlık programına ek, her seviye eksiği için minimum 24 saatlik bir özel ders programı da önerilebilir. B1 seviyesindeki adaylar için ise 48 saatlik pre-IELTS hazırlık programımız ile aday öğrencimiz eksiklerini kapatır. Aday B2 seviyesi yetkinliğine geldiğinde ise sınav hazırlık programına başlayabilir.

admin

Recent Posts

Flemenkçe Kelimeler ve Okunuşları: Öğrenmenin Anahtarı

Flemenkçe, Avrupa'nın kalbinde konuşulan zengin bir dille, hem iş hem de seyahat için birçok kapıyı…

2 ay ago

Hangi IELTS Puanı Hangi İngilizce Seviyesine Karşılık Gelir?

İngilizce dil becerilerini ölçmek için dünya genelinde yaygın olarak kullanılan iki sistem olan IELTS puanları…

1 yıl ago

IELTS Hazırlık Kurslarıyla Sınav Kaygısını Yenin!

IELTS Sınavının Önemi IELTS (International English Language Testing System), uluslararası alanda kabul gören ve dünya…

1 yıl ago

2024 IELTS Kursu Fiyatları

Ortalama IELTS Kursu Fiyatları IELTS kursu fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında,…

1 yıl ago

2024 İngilizce Kursu Fiyatları Karşılaştırması

Yabancı dil kurslarının fiyatlarının belirlenmesinde birçok unsur etkilidir. Örneğin, dil kursunun ne kadar uzun süreceği,…

1 yıl ago

Almanca Aile Birleşimi Sınavı Kalktı Mı?

Bu sınav, Almanya'da yaşayan yabancı bir kişinin, Almanya vatandaşı olan eşi/sevgilisi/partneri ile birlikte yaşaması için…

1 yıl ago