Almanya geçtiğimiz aylarda, ABD’nin Yeşil Kart (Green Card) uygulamasına benzer bir şekilde Almanya yeşil kart olarak, fırsat Kart (Chancenkarte) uygulamasını yürürlüğe koyacağını duyurdu. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin Almanya’da iş bulup çalışmasını kolaylaştıracak bir sistem olan Almanya Green Card, Fırsat Kart’ın ayrıntılarına gelin hep birlikte göz atalım.
Almanya, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra hızlıca bir sanayileşme ve yeniden toparlanma sürecine girmiştir. Disiplinden ödün vermeyen ve çalışma azimleri ile bilinen Alman Halkı zaman içerisinde çok çalışarak ülkelerini dünyanın sayılı ülkeleri arasına sokmuşlardır. Fakat gelişmiş ülkelerdeki refah seviyesinin artmasıyla birlikte iyice yaşlanan bir nüfus ve genç nüfusun azalması sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Güçlü bir ekonomiye sahip Almanya için bu durum ciddi anlamda bir nitelikli eleman açığı doğurmaktadır.
Öyle ki, dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahip olmasına rağmen Almanya’daki işverenler ve sendikalar uzun süredir iş gücü sıkıntısından şikayetçiler. Çalışma Bakanlığı verileri de iş gücünde yaşanan eksikliğin ülkenin büyüme oranlarına yansıdığını doğrular nitelikte. Bu sebeple, Alman Hükümeti, ABD’nin Yeşil Kart’ına benzer bir şekilde Fırsat Kart uygulamasına geçme kararı almıştır. Her ne kadar Yeşil Kart gibi lanse edilmiş olsa da Fırsat Kart belli bir kurallar ve kriterler içerisinde verilecek. Bu haliyle Kanada’nın uygulamış olduğu göçmen alım şartlarının bir benzerinin uygulanacağını ve sistemin daha çok buna benzediğini ifade etmek çok da yanlış olmaz.
Daha öncesinden Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin Almanya’da bir iş bulup çalışabilmesi ciddi anlamda zordu. Bunun için işe alınacak kişilerin alanında uzun yıllar çalışıp kendini kanıtlamış, yetkin kişiler olması ve oldukça kurumsal şirketlerde çalışmış olması gerekiyordu. Bu da ciddi bürokratik sorunlara yol açıp hem zaman kaybına hem de Almanya’nın ciddi iş gücü açığı yaratmasına sebep oluyordu. İşte yeni çıkacak olan Fırsat Kart ile bu bürokratik engellerin aşılması, sürecin daha hızlı işlemesi, işveren ve işçinin daha kolay buluşabilmesi çok daha şeffaf bir puanlama sistemiyle mümkün olacak. Bu puanlama sistemine göre başvuru yapacak adayların aşağıdaki şartlardan en az 3 tanesini sağlaması gerekmekte.
Yetkililerin yapmış olduğu açıklamalara göre Fırsat Kart sayesinde, AB ülkeleri dışından gelecek olan belirli vasıflara sahip nitelikli çalışanlar, Almanya’da bürokratik engellere takılmadan daha kolay iş bulabilecek. Fırsat Kart alma hakkını elde eden kişiler herhangi bir iş teklifi olmaksızın dahi ülkeye giriş yapıp iş arayabilecek. Bu sayede daha kolay çalışma fırsat elde edebilecekler. Yetkililer, bu yöntemi seçecek adayların kendi giderlerini karşılayacak bir birikimle ülkeye girmelerinin önemli bir nokta olduğunun da altını çizmekte.
Henüz bu konuda net bir açıklama olmasa da Almanya Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kartların dağıtımında belli kıstaslara göre sınırlamalar olacak. Yani sınırsız bir kart dağıtımı söz konusu olmayacak. Her yıl iş dünyasının ve piyasasının ihtiyacı olan nitelikli iş gücü sayısı baz alınarak kartlar dağıtılacak. Belirli alanlarda çok ciddi açıklar olduğu ve personel açığı yüzünden ciddi üretim sıkıntılarının olduğu, buna bağlı olarak da en az 250 Bin nitelikli iş gücü ihtiyacı olduğu duyurusu çeşitli dernekler ve işverenler tarafından dile getiriliyor. Bu da önümüzdeki seneler içerisinde ciddi anlamda Fırsat Kart dağıtılabileceğinin bir işareti olarak okunabilir.
Üretim kapasitesinin hedeflenen seviyeye gelebilmesi için en az 900 Bin ila 2 Milyon iş gücü açığı olduğunu ifade eden kuruluşlar da mevcut.
Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yazılımcılar, Veri Bilimciler, Makine Mühendisliği, Mimarlık gibi alanlar başta olmak üzere pek çok farklı alandan nitelikli iş gücü açığı olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bahsi geçen meslek gruplarının daha avantajlı olacağını söylemek çok da yanlış olmaz. Ortalama maaşlar ise 5000 Euro ile 4000 Euro arasında değişiyor. Fakat birçok iş koluna ait şirket, başvuru yapacak adayların dil seviyesinin yüksek olmasını bekliyor. Örneğin mimarlık için C1 seviyesinde bir Almanca dil bilgisine sahip olmak neredeyse yazılı olmayan bir şart gibi.
Birçok kişi Fırsat Kart’ın istenilen rahatlamayı sağlamayacağı yönünde hemfikir. Bürokratik engellerin ortadan kalkacağı düşüncesinin gerçeği yansıtmadığını düşünenler de oldukça fazla. Yeni gelecek sistem için belirlenmiş şartların gereğinden fazla yüksek kriterler içermesi sebebiyle sistemin daha da karmaşık bir hal almasından dolayı endişe duyan araştırmacılar ve işverenler var. Örneğin, birçok yazılım şirketi getirilen Almanca Dil şartını gereksiz buluyor. Her ne kadar yerel halk çok fazla İngilizce konuşmasa da bu söz konusu alanda İngilizce bilmenin yeterli olacağı yönünde görüşler hakim.
Bir diğer şart olan 35 yaş sınırı da yine tepki alan şartlardan biri. Bu şarta gelen tepkilere göre yaştan ziyade kişinin hangi vasıflara sahip olduğunun çok daha önemli olduğu ve vurgulanması gereken noktanın bu olduğu dile getiriliyor.
Bir diğer sorun ise her eyaletin kendi farklı sistemi olması ve merkezi bir sistem olmamasından dolayı diploma ya da sertifikaların geçerliliği için sürekli noterler arasında mekik dokumak zorunda kalınması. Türkiye’dekine benzer şekilde bir e-devlet sistemi olmadığı ve kâğıt bazlı evrak sistemi halen devam ettiği için başvuru yapacak kişilerin ciddi bürokratik sorunlar ile karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.
Bu tarz ön eleme şartlarının olması yerine, kişilere belli bir süre ülke içinde iş arama izni verilmesi ve o sürede iş bulanların ülke sınırları içinde kalmaya hak kazanmasını temel alan bir sistemin gelmesini savunanlar da mevcut.
Siz de Almanya’nın yeni yürürlüğe koymuş olduğu Fırsat Kart sisteminden yararlanıp Almanya’ya gitmek ve çalışmak isterseniz English Box’ın Almanca Dil Kursu’nu bir gözden geçirebilirsiniz. Almanca Dil Becerinizi geliştirmek için atacağınız bu adımla, hayallerinize bir adım daha yaklaşmanız mümkün olabilir.
English Box Almanca Dil Kursu ile A1 seviyesinden C2 seviyesine kadar ihtiyacınız olan kursu satın alabilir, alanında uzman ve ana dili Almanca olan eğitmenler eşliğinde Almanca öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi almak için Almanca Kursu sayfamızı inceleyebilir ve iletişim formunu doldurabilirsiniz.
Mecidiyeköy, İstanbul'un merkezi konumunda yer alan ve ulaşım ağlarının kesiştiği önemli bir iş merkezidir. Bu…
Yabancı dil kurslarının fiyatlarının belirlenmesinde birçok unsur etkilidir. Örneğin, dil kursunun ne kadar uzun süreceği,…
Flemenkçe, Avrupa'nın kalbinde konuşulan zengin bir dille, hem iş hem de seyahat için birçok kapıyı…
İngilizce dil becerilerini ölçmek için dünya genelinde yaygın olarak kullanılan iki sistem olan IELTS puanları…
IELTS Sınavının Önemi IELTS (International English Language Testing System), uluslararası alanda kabul gören ve dünya…
Ortalama IELTS Kursu Fiyatları IELTS kursu fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında,…