Hangi Tür Öğrenme Stiline Yatkınsınız?

Kişiye en uygun dil öğrenme yöntemleri

Her bireyin farklı öğrenme becerileri, eğilimleri, ihtiyaçları, stilleri olduğundan ve öğrenme zamanlarının farklılık gösterebileceğinden daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Gerçekten de farklı öğrenme tarzları mevcuttur. Önemli olan ise kişinin kendine en uygun tarzı bulup onu uygulamaya koyabilmesidir. Böylece çok daha verimli ve hızlı sonuçlar alabilir. İngilizce öğrenimi işkence haline gelmekten çıkar.

Peki ne tür bir öğrenen olduğunuzu hiç merak ettiniz mi? Gelin bunu birlikte bulmaya çalışalım.

Aşağıdaki ifadelerden hangisine daha çok katılıyorsunuz?

  • Çok fazla soru sormayı severim. Neredeyse her şeyi sorgular ve sorularıma cevaplar bulmak isterim. Çünkü her şeyi öğrenmek isterim.
  • Ders kitaplarını kullanmaktansa, farklı kaynaklardan yararlanmayı tercih ederim.
  • Bir ders kitabı kullanmayı tercih ederim.
  • Grammar (Dil Bilgisi) kurallarına çok dikkat ederim. Bu kurallar kırmızı çizgimdir!
  • Rol yapma oyunları ve gerçek hayat simülasyonlarını fazlasıyla severim.

Yukarıdaki ifadelerden en az bir tanesi size uygun düşüyorsa muhtemelen aşağıdaki öğrenme tarzlarından birine ve ya ikisine yatkın olabilirsiniz. Bunlar:

  • GÖRSEL (UZAYSAL)
  • İŞİTSEL
  • KİNESTETİK (FİZİKSEL)

Şimdi ise bu öğrenme stillerini biraz daha yakından inceleyelim.

Görsel (Uzaysal) Dil Öğrenimi

Bu tür öğrenme tarzına yatkın olanlar sıklıkla aşağıdaki özellikleri gösterirler.

Herhangi bir ekranda gördükleri sözcükleri doğrudan tanıma eğilimindedirler.

Görsel uyaranlara karşı daha farkındalık sahibidirler. Herhangi bir işte çalışırken ya da öğrenme süreçlerinde resimler, tablolar, infografikler, slideshow, videolar gibi materyalleri daha çok tercih ederler.

Düşüncelerini düzenlemek için listeler yapma gibi bir huyları vardır. Hemen hemen her şey için liste yapmaya ayrıca bir vakit ayırırlar. Bu onlar için planlamanın bir parçasıdır. Ellerinden geldiğince de o listelere de sadık kalmaya çalışırlar.

Öğrenilen konu ya da çalışılan işle ilgili olarak çok detaylı notlar tutarlar. Bir çok ayrıntıyı gözden kaçırmadan bu notlara eklemeyi kendilerine görev edinirler.

Dili ya da herhangi bir konuyu anlamak için anlatıcının beden diline, jest ve mimiklerine dikkat ederler. İyi birer gözlemcidirler.

gorsel yontem
Görsel Yöntem ile Dil Öğrenimi

İşitsel Dil Öğrenimi

Görsel öğrenme tarzına yatkın olan kişilerin aksine adı üstünde duyma yeteneği ağırlıklı bir öğrenme tarzını benimsemişlerdir. Bu tür öğrenme tarzına yatkın olanlar aşağıdaki özellikleri gösterirler.

Dinleme odaklı aktivitelerden daha fazla hoşlanırlar ve bunu diğerlerine oranla daha çok tercih ederler.

Yazılı ifadeler onları neredeyse boğmaktadır. Bu yüzden bir şeyleri yazılı olarak ifade etmekten olabildiğince kaçma eğilimi gösterirler. Bunun yerine ise sözlü açıklamaları tercih ederler ve insanlara bir şeyler anlatmaktan hoşlanırlar.

Bir şeyler dinlemeyi dinleyerek öğrenmeyi severler. Örneğin bir kitabı okumaktansa sesli kitap dinlemeyi tercih ederler. Öğrendikleri üzerine küçük notlar da alabilirler.

Herhangi bir konuyu aktarmak için mini sunumlar yapmak hoşlarına gider. Örneğin bir sınava çalıştıklarını varsayalım. Daha sonra bunu aile bireylerinden ya da arkadaşlarından birine mini bir sunum halinde anlatmaktan hoşlanırlar. Bu onların öğrendiğini pekiştirme yollarından da biridir.

Tartışmalardan, münazaralardan, rol oyunlarından ve gerçek hayat simülasyonlarından oldukça keyif alırlar.

isitsel dil ogrenimi
İşitsel Dil Öğrenimi

Kinestetik (Fiziksel)

Bu tür öğrenme tarzına yatkın olanların özellikleri ise aşağıdaki gibidir.

Kelimeleri yazarak öğrenirler. O yüzden bu tür bir öğrenme stiline yatkın kişiler ingilizce öğrenirken bir çok kelime kartı hazırlayabilir. Bu kelimeleri kartlara yazıp anlamlarını, kelime yapılarını vb bilgileri ekleyebilirler. Bu onlar için etkili bir öğrenme metodudur.

Yaparak öğrenirler. Dolayısıyla herhangi bir şeyi mümkün olduğunca aktif katılım göstererek öğrenebilecekleri her türlü yöntem bu kişilerin daha çok ilgisini çeker.

İngilizce öğrenirken de konuşma pratiği yapmayı tercih ederler. Daha önce de belirttiğimiz gibi yaparak öğrenmeyi tercih ettiklerinden bu tarz öğrenme tarzına yatkın kişiler daha çok konuşma kulübü gibi aktiviteler sunan dil kurslarını tercih etmektedirler. Pratik yapmak onlar için her şeyin başıdır.

Kendileri için bir şeyleri denerken öğrenme eğilimindedirler. Yani en iyi öğrenmeyi kendileri için bir şeyler yaparken sağlarlar.

İşitsel öğrenme tarzına yatkın olan kişilere benzer şekilde rol yapma oyunları ve gerçek hayat simülasyonlarından hoşlanırlar. Çünkü bunlar onlar için pratik yapabilecekleri aktivite alanlarını sunar.

fiziksel dil ogrenimi
Fiziksel Yönetm İle Dil Öğrenmimi

Sonuç Olarak

Sonuç olarak her elin parmaklarının farklı olması gibi insanlar da farklı farklıdır ve öğrenme stillerinin farklılık göstermesi de doğaldır. Yukarıda incelediğimiz öğrenme stillerinden herhangi birisine tam olarak uymadığınızı da farketmiş olabilirsiniz ya da bunların kombinasyonu olacak şekilde bir öğrenme tarzı geliştirmiş de olabilirsiniz. Önemli olan kendinizi yukarıdaki kalıplara hapsetmek değil kendi öğrenme sürecinizi ve ihtiyacınızı belirleyebilmektir. English Box Dil Kursu ile siz de ihtiyacınız olan ingilizce dil kursu ve öğrenme metodlarını keşfedebilir size ayak bağı olan yabancı dil öğrenememe sorununuzdan kurtulabilirsiniz. English Box İngilizce Dil Kursu aracılığıyla kişiye özel belirlenmiş, performans odaklı, özelleştirilmiş kurs içeriğimiz ile ingilizce öğrenmenin keyfine varmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

IELTS

2024 IELTS Kursu Fiyatları

Ortalama IELTS Kursu Fiyatları IELTS kursu fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında, kursun süresi, eğitmen kalitesi, kursun konumu ve öğrenci sayısı bulunur.

Almanca

Almanca Aile Birleşimi Sınavı Kalktı Mı?

Bu sınav, Almanya’da yaşayan yabancı bir kişinin, Almanya vatandaşı olan eşi/sevgilisi/partneri ile birlikte yaşaması için gerekli olan vize için yapılır. Aile birleşimi sınavı, Almanca dil

sizi arayalim