Hollanda Aile Birleşimi Vizesi

Daha önceki yazımızda Hollanda Aile Birleşimi Vizesi, Oturum İzni (MVV – Machtiging tot Voorlopig Verblijf) gibi bilgilere kısaca değinmiştik. Bu yazımızda ise bu konuyu daha da derinleştirecek ve kimlerin aile birleşimi için başvurabileceğine, gereken şartlara ve hangi aşamalardan geçileceğine dair önemli ayrıntıları işleyeceğiz

2011 yılına kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Hollanda Aile Birleşimi Vizesi’nden yararlanmak bir entegrasyona sınavına tabii idi. Yapılan itirazlar ve açılan davalar sonucunda, 1963 yılında imzalanmış olan Ankara Anlaşması gerekçe gösterilerek herhangi bir sınava tabii tutulmadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının aile birleşimi vizesinden yararlanabilmesinin önü açılmıştı fakat Hollanda Krallığı’nın 1 Ocak 2022’de almış olduğu karar doğrultusunda Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen tüm göçmenlerin Yurt Dışı Sivil Entegrasyon Sınavı’nı geçmesi yeniden zorunlu hale getirilmiştir. Bu duruma dair itirazlar yapılıp dava süresi işlese de şu an için başvuru yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu sınavı geçmeleri gerekmektedir.

Hollanda Sivil Entegrasyon Sınavı’na Genel Bir Bakış

Nasıl Bir Sınavdır? Hollanda Aile Birleşimi Kaç Aşamadan Oluşur?

Yurt Dışı Sivil Entegrasyon Sınavı sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil, Avrupa Birliği ülkelerinin (birkaç istisna hariç) vatandaşı olmayan herkes için zorunlu hale getirilmiştir. Orta Doğu’da yaşanan iç savaşlar sonrası buradaki kişilerin daha iyi bir yaşam amacıyla AB ülkelerine başvurularının ciddi miktarda artması ve Aile Birleşimi yapacak kişiler için dil sınavı olmamasını suistimal edenler gerekçe gösterilerek bu sınav şartı getirilmiştir. Yapılan araştırmalarla, 2011’den sonra aile birleşimi ile Hollanda’ya giden kişilerin neredeyse %98’inin temel seviyede dahi olsa Hollandaca öğrenmediği ya da Hollanda’daki sosyal yaşantıya uyum sağlayamadığı ortaya konulmuştur. Bu yüzden Hollanda Krallığı 3 aydan (90 günden) daha fazla süreyle ülkeye girecek AB vatandaşı olmayan kişilerin en az A1 seviyesinde bir Hollandaca bilgisini edinmesini şart koşmuştur.

Bununla, uzun süreli oturum alacak kişilerin, günlük ilişkilerini düzenleyebilecek, resmî kurumlardaki yetkililerin sorduğu sorulara basitçe de olsa yanıt verebilecek düzeyde bir Hollandaca (Felemenkçe) öğrenmesinin sağlanması hedeflenmektedir.
Bu hedef doğrultusunda getirilen Sivil Entegrasyon sınavı 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde “Speaking” yani konuşma becerinizi test eden bir sınav yapılmaktadır. Diğer bölümde “Reading” yani okuma becerinizi ölçen bir test yapılmaktadır. Son olarak ise “Hollanda Toplum Bilgisi” sınavı yapılmaktadır. Yani o toplumun genel tarihi, kültürü, sosyal yaşantısı vb. durumlarla ilgili bilgi sahibi olmanız ve topluma entegre olabileceğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.

Kimler Sivil Entegrasyon Sınavından Muaftır?

Bazı kişiler Yurt Dışı Sivil Entegrasyon Sınavı’ndan muaf tutulabilmektedir. Göçmenlik ve Vatandaşlık Servisi’nin (Dutch Immigratie- en Naturalisatiedienst – IND) web sitesinde muafiyet koşulları listelenmiştir. Fakat genel olarak 90 Günden fazla kalacak her kişi bu sınava girmek zorundadır. Hollanda’nın davet edip çağırmış olduğu akademisyenler, doktorlar, mühendisler ya da başarılı olacağı öngörülüp üniversitelerin davet etmiş olduğu yüksek öğrenim öğrencileri için bu uyum sınavı zorunlu değildir. Kısacası özel davetli olanlar dışında uzun süreli oturum izni almak isteyen herkes bu sınava girmelidir.

Hollanda Uyum Sınavına Nasıl Kayıt Olurum? DUO Nedir?

Söz konusu sınava katılmak isteyen kişilerin Hollanda Eğitim İcra Dairesi’ne (DUO) kayıt yapmaları gerekmektedir. The Basic Civic Integration Exam abroad (duo.nl) adresi üzerinden istenilen bilgileri verip başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. DUO üzerinden kayıt yapıldıktan sonra sınav ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Başvuru formunu kâğıt olarak temin edip doldurmanız da mümkündür fakat hem pandemi sürecinden hem de sürelerin uzamasından ötürü bu yöntem artık tercih edilmemektedir. Yine de bu şekilde başvuru yapmak isteyen kişilerin partnerleri 1400’ü tuşlayarak bu belgeyi isteyebilir. Hollanda dışından arayacaklar ise +31 70 214 02 14 numaralı telefondan bilgi alabilir. Bu şekilde bir başvuru yaparsanız cevapları yalnızca posta yoluyla alacağınızı göz ardı etmeyiniz. Bunun yerine dijital form kullanmanız lehinize olacaktır.

Sınav Ücreti Nasıl Ödenir?

Sınav ücretini farklı şekillerde ödeyebilirsiniz. Eğer dijital form kullanarak online bir kayıt yaptırdıysanız:
iDEAL kullanarak ödeme yapabilirsiniz fakat bu yöntem için Hollanda’da açılmış bir banka hesabınızın olması gerekmektedir.
Bunun yanın sıra, e-posta yoluyla tarafınıza yollanmış olan hesap numarasına banka havalesi yaparak sınav ücretini ödeyebilirsiniz.
Kâğıt form ile başvuru yapanların nasıl ödeme yapacaklarına dair bilgilendirme posta yoluyla adreslerine yapılacak bildirimde anlatılacaktır.

Sınav Randevusu Nasıl Alınır?

Ödemeyi başarılı bir şekilde yaptıktan sonra 5 iş günü içerisinde tarafınıza bir e-posta gönderilecektir. (Posta yoluyla yapılan başvurularda bu süre daha uzun sürecektir.) Bu e-posta ödemeyi yaptığınızın bir kanıtı olup artık sınav için Hollanda Büyükelçiliği ya da Hollanda Konsolosluğu’ndan randevu alabilirsiniz.

Ankara’daki Hollanda Büyükelçiliğinden randevu almak için ank-inburgering@minbuza.nl adresine e-posta atmanız gerekmektedir. Bu e-posta sonrasında size sınav tarihi için bir zaman verilecektir. Sınav tarihini alırken sınava hazırlanacağınız zamanı da hesap etmeyi unutmayınız. Sınava tam hazır olmadan erken bir sınav tarihi almamak için buna dikkat etmenizde fayda vardır.

Sınav Yeri ve Sınav Esnasında Getirilmesi Gereken Belgeler

Yurt Dışı Sivil Entegrasyon Sınavı, Hollanda Başkonsolosluğu’nun ve Büyükelçiliklerinin belirlemiş olduğu temsilciliklerde yapılmaktadır. VFS Global şirketi de Hollanda Krallığı Konsolosluk Hizmetleri için Türkiye’deki resmi dış kaynak sağlayıcı ortağıdır. Bu yüzden, Entegrasyon sınavı Ankara’da bulunan Hollanda Büyükelçiliği’nde değil anlaşmalı olunan VFS Global şirketinin ofisinde yapılacaktır. Yine de değişiklikler için tarafınıza gönderilen e-postaları dikkatli okuyunuz.

Sınav esnasında geçerli bir pasaport ve sınav randevunuzun onaylandığını gösteren belgeyi getirmeniz gerekmektedir.

Sınav Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Sınav sonuçlarınızı sınava girdikten sonraki 8 hafta içinde alabilirsiniz. DUO üzerinden tarafınıza sonuçları içeren bir e-posta veya mektup gönderecektir.

Oturum İzni (MVV) İçin Başvuru ve AİLE BİRLEŞİMİ

Yurt Dışı Sivil Entegrasyon Sınavı’ndan başarılı olan her aday artık 3 aydan uzun süreli bir oturum izni için başvuru yapabilme hakkını kazanmış olur. Başvurunuzu sınavı geçtikten sonraki bir yıl içerisinde yapmanız gerekmektedir. Aksi durumda yeniden sınava girmeniz gerekmektedir.

Bu süreci de geçtikten sonra artık Hollanda’da yaşayan partneriniz üzerinden aile birleşimi için MVV başvurusu yapmak üzere aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1.) Öncelikle siz ve partnerinizin de başvuran herkesin sağlaması gereken bazı gereksinimleri sağlaması gerekmektedir. Bunlar:
Geçerli bir pasaport veya geçerli başka bir seyahat belgesi ve kişisel bilgiler sayfasının fotokopileri (En az 6 aylık geçerli bir pasaport yeterlidir fakat daha uzun geçerlilik süresi olan pasaport kullanmayı tercih ediniz.)
Kamu düzeni ya da ulusal güvenlik için herhangi bir tehlike oluşturmayacağınızı gösterir belge. Aşağıda linki verilen ek formu, 12 yaşın üzerindeki herkesin doldurup başvurusuna eklemesi gerekmektedir: https://ind.nl/en/forms/7601.pdf
Aşağıdaki linkte listelenen ülkeler dışından gelecek herkesin Hollanda’ya vardıktan sonra Tüberküloz testi yaptırması zorunludur: https://ind.nl/en/forms/7644.pdf
Uyruğunuz Türkiye Cumhuriyeti ise bu aşamayı atlayabilirsiniz. Halihazırda Hollanda’da geçerli bir oturma izniniz var ve farklı bir oturma izni için başvuruyorsanız, 6 aydan kısa bir süre önce Tüberküloz testi yaptırdıysanız ya da Hollanda’da doğup hep Hollanda’da yaşadıysanız bu test zorunlu değildir.
2.) Partnerinizle uzun süreli bir ilişkinizin olması gerekmektedir. Gerektiği taktirde buna dair belgeler istenebilir. Evli olma şartı yoktur. Bunun yanı sıra hemcins evlilikler ya da hemcins partnerler de kabul görmektedir.
Evlilik söz konusu ise Formul B adı verilen Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği dosyaya eklenmelidir. (Not: Bu sertifika için apostil gerekli değildir. Apostil, bir belgenin bir başka ülkede yasal olarak kullanılması sağlayan belge onay sistemidir.) Nüfus müdürlüklerinden temin edilebilen Formül B belgesi çok dilli bir belgedir. İçinde Avrupa Birliği ülkelerine ait diller de yer aldığı için bu belgenin noter tasdikli çevirisinin yaptırılmasına gerek yoktur.

3.) Her iki partnerin de 21 yaş ve üzerinde olması gerekmektedir.

Hollanda’da çalışan bir Türk vatandaşıysanız ve eşinizi veya kayıtlı eşinizi sizinle yaşamak üzere Hollanda’ya getirmek istiyorsanız, Türkiye’ye sağlanan ayrıcalıklı durumdan ötürü, siz ve eşinizin 21 yerine en az 18 yaşında olması yeterlidir.
Başvuru öncesinde evliyseniz ve evliliğiniz uluslararası özel hukuka göre geçerli ise partnerlerin 18 yaş ve üzerinde olması yeterlidir.
4.) Hollanda’ya gidecek partnerin, Hollanda’da yaşayan partnerin yanında ikamet etmesi zorunludur ve kayıtlı adresinin burası gösterilmesi gerekmektedir. O yüzden bu partnerin Hollanda’da kiralanmış ya da kendisine ait bir evi ikametgâh adresi olarak göstermesi gerekmektedir.
5.) Hollanda’da yaşayan partnerin gelir durumunu sağlaması gerekmektedir.
İstek yapacak partnerin en az asgari maaş kazanması gerekmektedir. Bu da yıllık net 35000 Euro maaş anlamına gelmektedir.
Aile Birleşimi için istek yapılacağı gün de dahil olmak üzere iş yerinde an az 1 sene daha çalışacağına dair sözleşmesinin olduğunu gösterir belge de gereklidir. Kendi işyerine sahip olanlar ise iş yerinin en az 18 ay öncesinden açık olduğunu ve herhangi bir sıkıntısı olmadığını kanıtlamaları gerekmektedir.

6.) Hollanda’ya gelecek partnere Hollanda’daki eşin sponsor olacağını beyan etmesi gerekmektedir.
7.) Yurt Dışı Sivil Entegrasyon Sınavı’nı başarı ile geçildiğini gösteren sertifika
8.) Hollanda’ya gidecek partner için Formül A adı verilen Uluslararası Doğum Kayıt Örneği. Bu belgenin apostilli olması ve Hollandaca ya da İngilizceye çevrilmesi gerekmektedir. Hollanda’da yaşayan partner Hollanda vatandaşı değilse onun da bu belgeyi eklemesi gerekmektedir.
9.) Partnerin yanına gidecek başvuru sahibinin Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği eklenmelidir. (Bu belgenin hem aslı ve tercümesi gerekmektedir. Yeminli tercümandan alınmış noter tasdikli İngilizce ya da Hollandaca çevirisi gerekmektedir)
10.) Hollanda gereksinimlerine uygun 2 adet biyometrik fotoğraf. 35 mm x 45 mm formatında biyometrik fotoğraf olmalıdır. Yüzün görünümünü kapatacak herhangi bir şey olmadan doğrudan karşıya bakılarak renkli bir fotoğraf çekilmelidir. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki inceleyiniz: https://www.netherlandsworldwide.nl/passport-id-card/photo-requirements

11) MVV başvuru formu.

Bu belgelerle birlikte başvuru ücreti olan 207 Euro ödendikten sonra başvuru sonucu beklenir. Başvuru Hollanda Göç ve Vatandaşlık dairesi tarafından değerlendirilir ve sonucu tarafınıza iletilir. Eksik olan belgeler söz konusu ise bu belgelerin tamamlanması için ek süre tanınır. Eksik belge demek yeniden ilgili kurumlardan randevu demek olduğu ve pandemiden bu yana randevu alımları zorlaştığı için belgelerin eksiksiz olmasına özen göstermek gerekmektedir. İlgili belgeler için net bilgi her zaman için yasal siteler üzerinden kontrol edilmelidir. Tüm işlemlerin sonlanması yaklaşık 8 hafta kadar zaman alabilmektedir.

*Yazımızdaki bilgilerin güncelliğini lütfen Hollanda Başkonsolosluğu Sitesinden teyit ediniz.

https://www.hollandavesen.nl/ulkeniz-ve-hollanda/turkiye

Yurt Dışı Sivil Entegrasyona Sınavı’na English Box ile Hazırlanın

Görüldüğü üzere Hollanda Aile Birleşimi Vizesi’ni alabilmek için yapılması gerekenleri okuması dahi oldukça yorucu bir süreç ve bu sürecin ilk adımını da şu an için dil yeterliliği oluşturuyor. Siz de bu dil zorunluğunu yeni bir dil öğrenmek için fırsata dönüştürmek ve en etkin şekilde Hollandaca (Felemenkçe) öğrenmek isterseniz English Box’ın CEFR sistemine uygun nitelikli müfredatına bir göz atabilirsiniz. Ayrıca Sivil Entegrasyon Sınavı’na English Box ayrıcalığı ile hazırlanan öğrencilerimizin puan tablosu ve sertifikalarını web sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz

IELTS

2024 IELTS Kursu Fiyatları

Ortalama IELTS Kursu Fiyatları IELTS kursu fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında, kursun süresi, eğitmen kalitesi, kursun konumu ve öğrenci sayısı bulunur.

Almanca

Almanca Aile Birleşimi Sınavı Kalktı Mı?

Bu sınav, Almanya’da yaşayan yabancı bir kişinin, Almanya vatandaşı olan eşi/sevgilisi/partneri ile birlikte yaşaması için gerekli olan vize için yapılır. Aile birleşimi sınavı, Almanca dil

sizi arayalim