Almanya Aile Birleşimi Vizesi Hakkında Merak Edilen Her Şey (Sorunsuz Bir Şekilde Almanya Aile Birleşimi Vizesi Edinmenin Yolları)
Günümüzde birçok aile farklı sebeplerle farklı ülkelerde yaşamak durumunda kalabiliyor. Bazen eşlerden biri uzun yıllar çocuklarından ve sevdiğinden mahrum bir şekilde uzakta yaşamak durumunda olabiliyor ve ailelerin bir araya gelmesi için çeşitli bürokratik engellerin aşılıp bazı şartların sağlanması gerekiyor. Herkesin hayallerini süsleyen ülkelerin başında da doğal olarak refah seviyesi, çalışma ve yaşam şartları daha rahat olan ülkeler başı çekiyor. Özellikle sosyal devlet anlayışına sahip olan Almanya da bu ülkelerden biri olarak ön plana çıkıyor.
Almanya Aile Birleşimi Nedir?
Birbirinden ayrı yaşamak durumunda kalan eş, partner ya da aileler sorununu ortadan kaldırmak ve aile birleşimini sağlamak amacıyla Almanya Federal Devleti’nin vermiş olduğu vizeye Almanya Aile Birleşimi Vizesi denir. Uzun süreli (D Tipi) vize kategorisinde yer alan Almanya Aile Birleşimi Vizesi, Schengen Vizesi gibi kısa süreli vize türünden farklı olarak Almanya Federal Cumhuriyeti’nde oturum hakkı elde etmenizi sağlar.
Ülkemizde yaşayan vatandaşların bu vize türüne başvururken hazırlamaları gereken evrak listeleri ve gerekli prosedürler zaman zaman farklılıklar gösterebilmektedir. Bu yüzden başvuruların daha sağlıklı olabilmesi adına resmi kaynaklar üzerinden istenen belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu yazı da 1 Ocak 2022 yılında alınmış olan kararlar doğrultusunda hazırlanmış olup istenen evraklarla ilgili bir önceki yıllara nazaran çok büyük farklar söz konusu değildir. Bu seneki en büyük değişiklik başvurunuzun öncelikle yaşamayı planladığınız şehrin Yabancılar Dairesi’ne iletilecek olmasıdır. Söz konusu maddede, “Başvurunuzu Almanya’da ikamet etmeyi planladığınız yerin Yabancılar Dairesi’ne ileteceğiz. Yabancılar Dairesi’nin sürece dahil edilmesi, kanunca zorunludur. Başvurunuz hakkında karar vermeden önce Yabancılar Dairesi’nin görüş bildirmesini beklememiz gerekmektedir.” denilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere başvurunuz öncelikle Yabancılar Dairesi’nde değerlendirilecek ve buradan gelecek cevapla birlikte evraklarınızı eksiksiz tamamladığınız taktirde konsolosluk değerlendirmesine tabii tutulacaktır.
Peki, genel hatları itibariyle Almanya’da yaşayan eşin yanına gidebilmek için gerekli olan şartlar ve evraklar nelerdir, gelin hep birlikte göz atalım:
Almanya Aile Birleşimi Vizesi (Ehegattennachzug) Şartları ve Gerekli Belgeler
Öncelikle ister Aile Birleşimi için olsun ister Schengen vizesi ister işçi vizesi gibi farklı vize türleri için olsun herhangi bir vize başvurusu yapmadan önce 4 temel belgeyi hazır bulundurmanız gerekmektedir. Almanya için başvuracağınız her türlü vize için bu 4 standart evrak aşağıda ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.
Standart Belgeler
2 adet başvuru formu:
Bu başvuru formunu EUROPÄISCHE UNION (diplo.de) üzerinden indirip eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. 18 yaşını geçmiş her bireyin bu başvuru formunu 2 nüsha halinde doldurup ıslak imza ile bizzat imzalaması gerekmektedir. Çocukların formunu ise velayet sahibi olan kişiler doldurup imzalayabilir. Başvuru formunu ayrıca online olarak doldurup 2 adet çıktısını aldıktan sonra da imzalayabilirsiniz. Online başvuru formuna VIDEX (diplo.de) üzerinden ulaşabilirsiniz.
Vize Ücretini Gösterir Belge:
Vize ücretinin ödendiğine dair dekontu da belgeler arasına eklemeniz gerekmektedir. 1 Ocak 2022 itibari ile yetişkin bireyler için 0-17 yaş arasındaki çocuklar için ödenmesi gereken vize ücreti farklılık göstermektedir. En güncel Almanya vize ücretine iDATA web adresinden ulaşabilirsiniz. Eğer Almanya’da ikamet eden eşiniz Almanya ya da herhangi bir Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı ise bu vize ücretinin ödenmesine gerek yoktur.
Geçerli pasaport ve pasaportta kişisel bilgilerin bulunduğu sayfanın (fotoğraflı olan sayfa) 2 adet fotokopisi:
Daha sonra sıkıntı yaşanmaması adına ve rahat edebilmek amacıyla başvuru yapılacak pasaportun 5 ya da 10 yıllık olmasına dikkat ediniz. Normalde böyle bir şart yok fakat Almanya’nın vermiş olduğu oturum izinleri pasaport süresi ile paralel olduğundan ötürü daha uzun süreli oturum izni alabilmek için daha uzun süre geçerliliği olan bir pasaport ile başvuru yapmak lehinize olacaktır. 2 yıllık pasaport ile müracaat ettiğinizi ve başvuru sürecinizin 6 ayda tamamlandığını farz edelim. Size verilecek oturum izni 18 ay civarında olacaktır. Bu yüzden bu hususa dikkat etmekte yarar vardır.
Ayrıca ad ya da soyadında herhangi bir değişiklik olmuş olan kişilerin yeni ve geçerli bir pasaport edinmesi gerekmektedir. Örneğin evlilik sonrası soyadı değişikliği olmuşsa bu kişilerin yeni soyadı ile bir pasaport edinmeleri gerekmektedir.
2 adet vesikalık resim:
Söz konusu vesikalıkların 6 aydan eski olmamak kaydıyla, biyometrik ve 35×45 mm ölçülerinde olması gerekmektedir. Yüzün ve alnın görünümünü etkileyecek herhangi bir aksesuar ya da örtü olmamalı, fotoğraf doğrudan karşıdan çekilmeli ve yan durarak poz verilmemelidir. Fotoğrafçılara vize başvurusu için olduğunu belirtmeniz durumunda herhangi bir sıkıntı çıkmayacaktır. Yine de fotoğrafların nasıl olması gerektiğine dair ayrıntılı bilgi ve görsellere şu linkten ulaşabilirsiniz: Fotomustertafel_2007_R13.indd (bund.de)
Aile Birleşimi İçin Eşlerin Sağlaması Gereken Diğer Belgeler
Başvuru dosyasına eklenmesi gereken 4 temel evrakı anlattığımıza göre şimdi Aile Birleşimi için gerekli olan diğer evraklara geçebiliriz. Bundan sonraki evrakların aksi belirtilmediği müddetçe hem orijinal hallerini hem de 2 adet fotokopisini dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Ayrıca almış olduğunu evrakın resmi kurum tarafından sağlanmış Almanca hali yoksa noter tasdikli Almanca tercümelerini yaptırmanız ve dosyanıza eklemeniz gerektiğini de unutmayınız!
Formül B adı verilen her iki eşin eksiksiz nüfus bilgilerini içeren Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği: (Not: Bu sertifika için apostil gerekli değildir. Apostil, bir belgenin bir başka ülkede yasal olarak kullanılması sağlayan belge onay sistemidir.)
Normalde Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre evlenen kişilere 1974 tarihinde imzalanan CIEC Anlaşmasına dayanarak Aile Cüzdanı verilir. Fakat Almanya Federal Hükümeti bu anlaşmanın taraflarından birisi değildir ve Aile Nüfus Cüzdanı Almanya’da geçerli değildir. Bu yüzden kişilerin en yakın Nüfus Müdürlüğü’ne gidip Formül B adı verilen Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği alması gerekir. Formül B belgesi çok dilli bir belge olup içinde Avrupa Birliği ülkelerine ait diller de yer aldığı için bu belgenin ayrıca noter tasdikli Almanca çevirisinin yaptırılmasına gerek yoktur.
Eşinin yanına gidecek başvuru sahibinin Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: (Bu belgenin hem aslı ve tercümesi gerekmektedir.)
Belgedeki “Düşünceler” kısmı eksiksiz olarak doldurulmuş olmalıdır ve medeni hal ile ilgili tüm olayları (örneğin önceki evlilikleri, boşanmaları, çocukları, ebeveynleri, vatandaşlık statüsüne dair gelişmeleri) içermelidir. Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığında belgenin Aile Birleşimi Vizesi için istendiği söylenip “Düşünceler” kısmının eksiksiz olması gerektiği belirtildiğinde bu belge ile ilgili herhangi bir sıkıntı çıkmayacaktır. Barkodlu bilgisayar çıktısı ibraz ediyorsanız belgenin orijinaline gerek yoktur.
Konsolosluk daha sonra bu evrakta bulunan bilgileri destekleyici başka belgeler de isteyebilir. Eğer başvuru sahibi kadın ise, önceki soy ismine ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği de başvuru dosyasına eklenmelidir.
Eğer varsa daha önceki evliliklere dair belgeler:
Eşlerden biri daha önce evlenip boşanmış ise üzerinde kesinleşme ve apostil şerhi bulunan eksiksiz boşanma kararı ve Almanca tercümesi dosyaya eklenmelidir. Duruma göre Almanya’da alınan tanıma ve tenfiz kararı da gerekebilir.
Evlilik, eşlerden birinin vefatı sebebiyle sonlanmış ise Formül C adı verilen Ölüm Kayıt Örneği de ibraz edilmelidir. (Not: Bu sertifika için apostil gerekli değildir.)
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi:
Başvuruda bulunan kişinin ön ve arka yüzünü net bir şekilde gösteren nüfus cüzdan fotokopisi. Soyadı değişikliği olmuşsa kimliğin yenilenmesi gerekmektedir.
Almanya’da yaşayan eşin Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği’nin aslı ve tercümesi:
Eğer Almanya’da yaşayan eşiniz Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ise kendiniz için olduğu gibi bu belgeyi de “Düşünceler” kısmı eksiksiz olacak şekilde ve medeni hal ile ilgili tüm olayları içerecek şekilde temin etmeniz gerekmektedir. (Tıpkı yukarıda belirtildiği şekilde). Almanya’da ikamet eden eş, bu belgeyi e-devletten edinip size yollayabilir. E-devlet şifresini temin etmesi yurt dışında olduğu için sıkıntı olacaksa Türk Konsolosluğu’na gidip belge temin edilebilir ve daha sonra kargo yoluyla ulaştırılarak başvuru dosyasına eklenebilir. Söz konusu eş, Almanya’da yaşadığı için kendiniz için çıkartmış olduğunuz belgeden farklı olarak hem aslı hem de Almanca tercümesini başvuru dosyasına eklemeniz gerekmektedir.
Almanya’da yaşayan eşin Almanya’daki güncel İkamet Kaydı Belgesi (6 aydan eski olmamalı):
Almanya’da yaşayan eş Alman vatandaşı ise; pasaport ya da kimlik fotokopisi, Alman Doğum Belgesi (daha önce hiç Türk vatandaşlığına dahil olmadıysa) ve Mavi Kart’ının fotokopisi ile 6 aydan eski olmayan bir İkamet Kaydı Belgesi’ni başvuru dosyasına eklenmelidir.
Almanya’da yaşayan eş Alman vatandaşı değilse, İkamet Kaydı Belgesi’nin yanı sıra pasaport fotokopisi ve İkamet izninin (Oturum İzni) fotokopisi başvuru dosyasına eklenmelidir.
İkamet Kaydı Belgesi, eşinizin adresinin bağlı olduğu belediyeler tarafından verilmektedir.
Almanya’da yaşayan eş mülteci olarak tanınmışsa:
İlgili kişinin mülteci sıfatının tanındığına dair Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nin onay yazısı başvuru dosyaya eklenmelidir. Bunun yanı sıra, Aile Birleşimi başvurusu için, İkamet Yasası’nın 29. Maddesinin 2. Cümlesi uyarınca, verilen süre içerisinde yapılması gereken bildirim (fristwahrende Anzeige) belgesi de ibraz edilmelidir.
Başvuru sahibinin temel seviyede Almanca bilgisine sahip olduğuna dair sertifika
Başvuru yapacak kişilerin en az Diller için Ortak Avrupa Referans Çerçevesinin (CEFR Sistemi) A1 seviyesinde dil yeterliliklerini kanıtlayan bir belge ibraz etmeleri gerekmektedir. Yetkili kurumlar dışında edinilen sertifikalar başvuruda geçerli olarak kabul edilmemektedir. Türkiye’de Goethe-Enstitüsü’nün “Start Deutsch 1” sertifikası (www.goethe.de) ile Avusturya Dil Diploması (ÖSD) “Grundstufe Deutsch 1” (www.osd.at) başvurularda kabul edilmektedir. Dil sertifikasının aslı ibraz edilmeli ve sertifikanın veriliş tarihinin vize başvurusu sırasında 12 aydan eski olmamalıdır.
Bazı istisnai durumlar söz konusu olduğunda Almanca A1 sertifikası ibrazı zorunluluğu esnetilebilir. Örneğin, kişi daha önce Almanca dil eğitimi almış ve akıcı bir şekilde Almanca konuşabildiğini mülakatlar sırasında belli ederse bu belgenin ibrazı zorunlu değildir. Başvuru yapan eş yüksekokul mezunu ve istihdam açısından yararlı olabileceğine dair bir öngörü varsa dili daha sonra öğrenmek üzere A1 sertifikası ibraz etmeden başvuru yapabilir. Ayrıca, Almanya’ya gidecek başvuru sahibinin, bedensel, zihinsel veya ruhsal bir sağlık sorunu varsa veya engelden dolayı basit düzeyde Almanca dil bilgisini ispat edebilecek durumda değilse bu şarttan muaf tutulur.
Almanya’da yaşayan eş Almanya’da serbest dolaşım hakkına sahipse ya da Araştırmacı, AB Mavi Kartı, ICT-Kartı, gibi ikamet statülerinden birine sahipse ve Almanya’da yaşayan eş ülkesini terk etmeden önce evlilik gerçekleşmişse A1 sertifikası şartı aranmaz.
English Box ile Almanca Dil Engelini Aşın
Genellikle Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusunun en büyük sorununu bu dil şartı oluşturmaktadır. Kişiler A1 seviyesinde dahi olsa Almanca öğrenmeyi gözünde büyütme eğiliminde olabilirler ya da onca iş koşturmacası ve evrak trafiği içerisinde bu aşama bir külfet gibi gelebilir. Fakat, unutulmamalıdır ki, dil yeterliliğinizi kanıtlayabilmeniz başvurunuzu kolaylaştıracaktır. Ne kadar üst seviyeye ait bir sertifika ile başvurursanız şansınız bir o kadar artacaktır. Ayrınıtılı Almanca Kursu fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Siz de bir an önce Almanca öğrenimine başlamak ve öğrenim temponuza, seviyenize ve zamanınıza en uygun kurs seçeneklerini öğrenmek için English Box Dil Okulu’nun iletişim formunu doldurup CEFR istemine göre eğitim verilen Almanca Dil Kursumuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Almanya Aile Birleşimi Vizesi için yapılan başvuruların işlem süresi 8 ila 12 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Fakat resmi ve dini tatil günleri ya da oluşabilecek farklı durumlar söz konusu olduğunda bu süreç daha da uzayabilir.
Yazının başlarında da belirtildiği üzere, bu sene yapılan değişiklikle birlikte Almanya’da ikamet edilecek yerin Yabancılar Dairesi’nin vereceği karar doğrultusunda başvurunuz işleme alınacaktır. Bu da başvuru sürecinizin süresini etkileyecektir. Belgelerinizi ne kadar eksiksiz ve sorunsuz temin ederseniz bu başvuru dosyası da o kadar hızlı şekilde Yabancılar Dairesi’ne iletilecektir. Eğer başvuru belgelerinizde bir eksik ya da sorun varsa konsolosluk aracılığıyla eksik ya da sorunlu belgeleri tamamlamanız istenecektir. Başvurunuzun, belgelerinizi eksiksiz bir şekilde teslim ettikten sonra başladığını göz ardı etmeyiniz. Yani, ben bütün belgelerimi teslim ettim, şu andan itibaren 12 hafta içerisinde vizem çıkacak gibi düşünmeyiniz. Belgeler eksiksiz bir şekilde işleme alındıktan sonra başvuru süreci başlayacaktır. Evraklarınızın güncel tarihli ve ıslak imzalı olması bu yüzden oldukça önemlidir. Bazı durumlarda, Almanya Konsolosluğu yetkilileri sizden ibraz etmeniz gereken evraklara ek olarak başka evraklar isteme hakkına sahiptirler. Almanya konsoloslukları bu süreç sonlanmadan bilgi verip vermeme hakkını da saklı tutmaktadır fakat eksik evraklarla ilgili olarak muhakkak tarafınıza ulaşacaklardır.
Almanya Başvurum Olumsuz Sonuçlanırsa Vize Ücretini Geri Alabilir Miyim?
Belgeler eksiksiz ve istenilen şartlar sağlanıyorsa, aksi bir durum olmadığı müddetçe başvuru olumlu sonuçlanacaktır. Fakat başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda vize ücretinin iadesi mümkün değildir.
Almanya Aile Birleşimi Vize Başvurusu İçin Yetkili Kurumlar Neresidir?
Almanya Aile Birleşimi vizesi müracaatları Almanya Federal Cumhuriyeti yetkilileri tarafından görevlendirilmiş konsolosluklara veya büyükelçiliğe yetkilendirilmiş kurum aracılığı ile yapılmalıdır. iDATA şirketi, Almanya ve İtalya vize başvuruları için Türkiye’deki resmi olarak yetkilendirilmiş kurumdur. Dolayısıyla başvuruların bu kurum üzerinden yapılması gerekmektedir.