Yurt dışına açılan kapıların anahtarı yabancı dildir. Maddiyattan önce gelen ve mutlaka yüksek seviyede konuşulması gerekilen yabancı dil; bugün pek çok kurum tarafından verilen eğitimler kişi ile istediği ülkelere gidebilir ve sorun yaşamadan gezi veya iş hayatını tamamlayabilir. Peki ya her eğitimde olduğu gibi dil eğitimi şartları nelerdir?
Öğrenmeye Açık Olmak
Temel şart öğrenmeye açık olmaktır. İstekli ve dil öğrenmeye yetenekli olmak hem eğitimi veren kurum hem de alan kişi için çok büyük kolaylık sağlar. İsteksiz ve zaruri gidilen kurs sonucu hüsran ile tamamlanır. Dil öğrenmek istiyorsanız bu işe istekli ve hedefiniz belirli olacak şekilde kuruma başvuru yapmalısınız. Günümüzde yurt dışında çalışmak, gezi turuna çıkmak ve eğitim almak için temel şartın dil olduğunu bilenler bu konuda kendilerini mecbur ve muhtaç hissederler. Oysa ki dil öğrenimi bir kazanımdır. Bu şekilde görmek ve istekli eğitim almak ilerisi için çok daha faydalı olacaktır.
Seviyeye Göre Kurs Seçiminin Önemi
Diğer bir şart seviyeye göre kurs aşaması seçmektir. Örneğin okulda alınan veya özel olarak çalışılan bir dil için seviye B ise ilerisi kurslara başvurmak ve hedefini bu yönde belirlemek kolaylık sağlar. Direkt olarak kursa başlamak zaman kaybıdır. En alt seviyeden başlanır ve öğrenilen tüm bilgiler sekteye uğrayabilir. Bu nedenle dil eğitimi almadan önce seviye belirlenmeli ve o seviyenin ilerisi için başvuru yapmak gereklidir.
Mezun Olunan Veya Devam Edilen Okulların Durumu
Dil okuluna başlarken belli bir mezuniyet durumu ya da devam edilen okul hakkında sorular sorulabilir. Bunun amacı belli bir eğitim seviyesine gelmiş olanların hangi seviyeden başlayacağı ve hangi kademeye yerleştirileceği ile alakalıdır. Fakat dil okulları eğitim verirken herhangi bir mezuniyet ya da eğitim şartı aramaz.
Yurtdışı Eğitim
Ülke dışında eğitim almak isteyenler için çok daha farklı şartlar belirlenebiliyor. Örneğin Avrupa da eğitim almak isteyen biri için vize ve oturma izni şartı aranabilir. Öte yandan öğrenilmesi gerekilen dil için belli bir başlangıç seviyesi aranır. Bunun nedeni eğitim verilirken anlaşma güçlüğünün ortadan kalkması içindir.
Kayıt yapılan okulun uluslararası anlaşmalara ve işbirliklerine uyumu kesinlikle dikkate alınmalıdır aksi takdirde sahtekarlıklar ortaya çıkabilir. Bütçe bu noktada çok önemlidir. Başvuru yapıldığı sırada danışmadan gidecek masrafların tümü öğrenilmelidir ve bir fatura çıkarılmalıdır.
Yurt dışında dil eğitimi sanıldığı kadar kolay değildir. Aile yanında kalınacak ise önceden aileyi araştırmalı ve irtibat kurmalı, yurtta kalınacak ise belli bir bütçe ayrılmalıdır. Mümkün olduğunca iş sonuçlu kurslara yönelmek gerekir. Eğitim bittiğinde sertifika şartı aranmalı ve iş hayatı için bir zemin hazırlanmalıdır. Kendi bütçeniz bu iş için yeterli değilse devlet destekli kurslar hem daha güvenilir hem de daha sağlam temellidir. Özel olarak bulunan kursların aksine devletlerin anlaşmalı olarak iletişim kurduğu bu kurslar iş olanağı için de garantilidir.
Kurslarda Kalınan Sürenin Belirtilmesi
Her dil eğitimi veren kursun bir süresi vardır. Bu sürelere binaen bir yol haritası çizilmeli ve yönetime bildirilmesi gerekir. Aranılan kriterler ve temeli olan dil eğitimi için fazla vakit kaybetmeden ve de kurs içi boş kontenjanlara dikkat edilerek plan yapılmalıdır. Yurtdışı eğitimi içinde bu kural geçerlidir. Ve daha da önemlidir. Yabancı ülkelerde geçirilen eğitim vakti iş, kariyer ve eğitim hayatını etkiler. Kurslar için burs ve ülkelerin desteği mevcuttur belirtilen süreler içinde bu imkanlardan yararlanmak olanağı vardır.